ПІДСУМКИ ТА НОВАЦІЇ ФІНАЛЬНОГО ЕТАПУ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ-ЗАХИСТУ МАН УКРАЇНИ ІЗ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 2020 р.

Молодість підвищує ціну талантів.

Франсуа Вольтер

Дистанційна форма проведення, відсутність контрольної роботи із фахової дисципліни, комплексний підхід до оцінювання наукових проєктів, антиплагіатна перевірка – цими та іншими новаціями відзначився цьогорічний конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

Фінальний етап конкурсу відбувся 5-8 листопада 2020 року в місті Києві. Цього року журі різних секцій працювали в Міжнародному виставкому центрі, а учні-члени МАН презентували свої наукові проєкти дистанційно. До складу журі секції зарубіжної літератури увійшли такі українські науковці: Ісаєва Олена Олександрівна, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри методики викладання світової літератури НПУ ім. М.П. Драгоманова (голова журі); Клименко Жанна Валентинівна,  доктор педагогічних наук, професор кафедри методики викладання світової літератури НПУ ім. М.П. Драгоманова; Мельник Анжела Олегівна,  кандидат педагогічних наук, доцент  кафедри методики викладання світової літератури НПУ ім. М.П. Драгоманова;  Давидюк Людмила Володимирівна,  кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри методики викладання світової літератури НПУ ім. М.П. Драгоманова; Волинець Ірина Миколаївна, кандидат педагогічних наук, доцент, старший викладач  кафедри педагогіки і психології  дошкільної та початкової освіти Комунального закладу вищої освіти Київської обласної ради «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний коледж».

 

 На фото (зліва направо): проф. Л.В.Давидюк, доц. А.О.Мельник, проф. О.О.Ісаєва, проф. Ж.В.Клименко.

Учнівські наукові проєкти аналізувалися за міжнародними стандартами. Усім учасникам необхідно було підписати декларацію академічної доброчесності й пройти перевірку тексту свого дослідження на плагіат. Зазначена перевірка здійснювалася за допомогою онлайн-сервісу пошуку плагіату Unicheck та засвідчила доволі високі відсотки оригінальності представлених текстів.

Для максимально ефективної підготовки конкурсантів до захисту своїх проєктів в режимі онлайн представники Наукового центру МАН України підготували змістовні та яскраві інформаційні плакати. Бажаючі можуть ознайомитися з ними на офіційному сайті МАН України за цим покликанням: http://man.gov.ua/ua/activities/competition_protection/next-year/instruction.

 

Тематика наукових проєктів учнів-членів МАН традиційно порадувала своїм різноманіттям. Особлива увага учнів була спрямована на твори сучасної літератури, що знайшло відображення в таких роботах: «Гетеротопії в повісті Е.- Е. Шмітта «Оскар і рожева пані» Новосада Давида з Волинської обл., «Реальний та оніричний світи в особистісному світосприйнятті героїв (на прикладі романів Д. Матіяш та К. Бйорнстада)» Остапчук Анастасії з Донецької обл., «Особливості постмодерністського художнього мислення Джона Фаулза (на прикладі роману «Колекціонер»)» Квасній Софії з Івано-Франківської обл., «Антиутопічна модель буття в сучасному європейському романному дискурсі: «Сліпота» Жозе Сарамаго і «Помирана» Тараса Антиповича»  Желейкіної Ірини з Полтавської обл., «Художні особливості роману Дженні Ерпенбек «Прокляття дому»  Кондратюк Аліси з Києва,  «Поетика хронотопу в романі Патріка Модіано «Вулиця темних крамниць» Омельченко Анни з Кіровоградської обл. та інших. У полі зору учасників конкурсу були також інтермедіальні штудіїпредставлені такими роботами: «Музичний код роману Хуліо Кортасара «Гра в класики» Незвиської Анастасії з Чернівецької обл.; «Візуалізація давньогрецьких богів та їхньої атрибутики крізь призму інтермедіальних студій» Храбрової Ярослави із Запорізької обл., «Темп і категорія руху в романі «Улісс» Джеймса Джойса (епізод «Цирцея»)» Мастєрової Анастасії з Харківської обл. Декілька досліджень було присвячено літературі фентезі, що користується особливим попитом серед сучасних читачів. Це дослідження «Своєрідність фентезійного світу в збірці оповідань А. Сапковського «Відьмак. Останнє бажання»  Стеценко Віталія з Київської обл., «Скандинавська міфологія в англійській та американській літературі жанру фентезі»  Гунька Станіслава з Тернопільської обл., «Відображення індоєвропейської міфології в сучасному фентезі (на прикладі циклу книг «Відьмак» Анджея Сапковського)»  Міннігулової Анни з Херсонської обл. Такому популярному серед молоді явищу як фанфік було присвячено дослідження Дуленко Тетяни з Дніпропетровської обл. («Фанфік як феномен сучасних медіа»). Компаративний підхід до аналізу художніх творів виявляли у своїх дослідженнях Ткачик Катерина з Львівської обл. («Психологічний образ жінки у прозі Юрія Косача та Мілана Кундери (на матеріалі новели «Клубок Аріадни», повісті «Еней та життя інших», роману «Нестерпна легкість буття»)), Погосова Ніна з Миколаївської обл. («Особливості інтерпретації кельтських і скандинавських фольклорно-міфологічних кодів у казках О. Вайльда»), Маховський Тарас із Хмельницької обл. («Добро» і «зло» в англійській літературі: інтертекстуальний діалог вікторіанського та неовікторіанського романів (Ч. Дікенс, А. С. Байєт)) та інші.

Новацією цьогорічного конкурсу став постерний захист наукових проєктів, під час якого відбулося безпосереднє спілкування членів журі з кожним учасником конкурсу. У ході презентації постеру та подальшої співбесіди була можливість з’ясувати не тільки найсуттєвіші результати дослідження конкурсанта, але й наскільки він володіє обраною науковою темою, вміє аргументовано доводити свою позицію.

У межах конкурсу проводився також онлайн-конкурс на кращий постер. Приємно відзначити, що найбільше голосів серед постерів, які готували учні в усіх наукових відділеннях і секціях, набрав постер із зарубіжної літератури Дуленко Тетяни з Дніпропетроської області.

 

Також новацією цьогорічного конкурсу стала наукова конференція, метою якої стала презентація найвагоміших результатів наукових проєктів перед усіма учасниками.  При цьому виступ на науковій конференції не мав дублювати постерний захист. За результатами виступу конкурсанти мали дати вичерпні відповіді  на запитання аудиторії. Слід зазначити, що практично всі учасники для кращої візуалізації основних результатів свого дослідження підготували цікаві презентації, активно брали участь у дискусії, виявляли свою наукову зрілість і ерудицію. Найбільш активними й успішному на цьому етапі конкурсу стали такі учасники як Мастєрова Анастасія з Харківської обл., Незвиська Анастасія з Чернівецької обл., Желейкіна Ірина з Полтавської області, Погосова Ніна з Миколаївської обл., Новосад Давид з Волинської обл. та інші.

За результатами усіх етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових проєктів у секції «Зарубіжна література» 2020 року переможцями стали такі учні-члени МАН:

vІ місце - Мастєрова Анастасія Павлівна (Харківська обл.) -  97,80 б.;

vІІ місце – Незвиська Анастасія  Олександрівна (Чернівецька обл.) -96,15 б.; Желейкіна Ірина Сергіївна (Полтавська обл.) - 96,03 б.; Погосова Ніна Едуардівна (Миколаївська обл.) -  95,90 б.;

vІІІ місце Новосад Давид Андрійович (Волинська обл.) - 94,25 б.; Кондратюк Аліса Андріївна (м. Київ) -  93,25 б.; Омельченко Анна Юріївна (Кіровоградська обл.) - 89,90 б.; Ткачик Катерина Олександрівна (Львівська обл.) -  87,88 б.

Голова журі відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства,  голова журі секції «Зарубіжна література» - доктор педагогічних наук, професор О.О.Ісаєва

   

Авторизація  

   

Відвідувачі  

На сайті 165088 гостей та 3 користувачі

   

Контакти  

   
© ALLROUNDER

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання. Всі права захищено!